...

Labradoodle trimmen

Jouw labradoodle zelf trimmen of dit laten doen? Met tondeuse? Wat is de prijs bij een salon? Hoe vaak? Al dit soort vragen en meer behandelen we in dit blog. 

Wat is trimmen?

Het trimmen van de labradoodle is een verzamelnaam voor alles wat bij de vachtverzorging hoort. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van diverse trimtechnieken zoals:

  • Ontklitten
  • Scheren
  • Knippen
  • Borstelen
  • Wassen

Het trimmen van de labradoodle is belangrijk voor het in model brengen en het onderhoud van de vacht. 

Wat zijn de kosten / prijs bij een trimsalon? 

Eerste tip die we je willen geven is om op jonge leeftijd je labradoodle te laten wennen aan het trimmen. Dit maakt het de hond op latere leeftijd makkelijker, problemen worden zo voorkomen. 

Het is niet makkelijk om een hond te knippen met haren over het hele lichaam. Een trimsalon doet dit dagelijks, waardoor ze erin gespecialiseerd zijn. Qua kosten en prijs ben je bij de trimsalon ongeveer 60 euro kwijt voor het knippen / trimmen en een bad voor je labradoodle. Laat je doodle altijd uit voor de trimbeurt. 

Jouw labradoodle zelf trimmen

Als je geen geld uit wil geven aan het trimmen van je labradoodle in een trimsalon. Kan je deze zelf trimmen. Als je dit enige keren hebt gedaan zal het een stuk sneller gaan en wordt je er vanzelf beter in.

Als je het trimmen van je labradoodle zelf wil doen is het aan te raden om te investeren in een pinnenborstel of slickerborstel. De kam reikt tot aan de huid en breekt klitten open. De slickerborstel haalt die uit de langere vacht. Andere must have is een goede rechte schaar met een rond uiteinde. Zo minimaliseer je de kans op prikken. Laatste benodigde item is een föhn om de vacht na een wasbeurt droog te maken. 

Benodigdheden op een rijtje:

Op doodletrimster.nl worden workshops aangeboden over de vachtverzorging en het trimmen van je labradoodle. 

Tips voor trimmen labradoodle

Enkele tips die je kunnen helpen met het trimmen van je labradoodle: 

  1. Borstelen: Labradoodles hebben een dikke en krullende vacht die regelmatig borstelen vereist om klitten te voorkomen. Gebruik een grove kam of een slickerborstel om de vacht los te maken en te ontwarren. Begin bij de wortels en werk langzaam naar de punten toe. Borstel regelmatig, bij voorkeur dagelijks of om de paar dagen, afhankelijk van de vachttextuur van je Labradoodle.
  2. Knippen: Afhankelijk van je voorkeur en de gewenste look, kun je ervoor kiezen om je Labradoodle korter te knippen of juist een langere vacht te behouden. Een veelvoorkomende stijl is de “puppy cut”, waarbij de vacht gelijkmatig wordt geknipt tot ongeveer 2-5 centimeter lang over het hele lichaam. Als je niet zeker bent van je labradoodle trimvaardigheden, is het raadzaam om een professionele hondentrimmer te raadplegen.
  3. Professionele trimmer: Het kan verstandig zijn om je Labradoodle periodiek naar een professionele hondentrimmer te brengen. Een getrainde trimmer kan de vacht gelijkmatig knippen, klitten verwijderen en de gewenste stijl creëren. Bovendien kunnen ze advies geven over de juiste verzorging van de vacht tussen de trimbeurten door.
  4. Oogverzorging: Labradoodles hebben soms last van overmatige haargroei rond de ogen, wat irritatie en ooginfecties kan veroorzaken. Controleer regelmatig op te lang haar en knip het voorzichtig weg, zodat het de ogen niet irriteert.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke Labradoodle individuele verzorgingsbehoeften heeft, afhankelijk van zijn vachttype en de gewenste stijl. Raadpleeg altijd een professionele labradoodle trimmer of je dierenarts als je twijfelt over de verzorging van je Labradoodle.

labradoodle knippen

Welke hondentondeuse om mijn labradoodle te trimmen? 

Als je de labradoodle zelf wil gaan scheren / trimmen is een tondeuse benodigd. Een scheermachine met een scheerkop die verwisselbaar is, is een must have. De goedkopere scheermachines hebben dit niet. 

Welke Scheerkop voor het scheren van mijn Labradoodle

Het allerbelangrijkste bij het scheren van de labradoodle is de scheerkop. Labradoodles hebben veelal een wat dikkere vacht. Scheerkoppen voor dikke vachten zijn er in verschillende lengtes (in mm aangegeven). 

Belangrijk om je scheerkop goed te onderhouden. Dit wil zeggen zo nu en dan oliën (om de 10 minuten) zodat deze niet bot wordt. Deze olie wordt vaak meegeleverd met de tondeuse. 

Dus, kan ik zelf mijn labradoodle trimmen? 

Ja dit moet je zeker lukken. Het zal de eerste paar keer even wennen zijn. Maar met de juiste spullen en voorbereiding zal dit na verloop van tijd goed te doen zijn. Het bespaard je toch elke keer 60 euro door het zelf te doen. Wel waard om hier wat tijd in te steken en om te leren een labradoodle te trimmen.

Meer info? 

Meer informatie over het trimmen van de labradoodle? Stuur een e-mail naar info@labradoodleblog.nl. Andere optie is het boek, Labradoodle Geheimen. Een boek vol informatie over het opvoeden, trainen en verzorgen van de labradoodle. 

 

 

labradoodle

Labradoodle geheimen downloaden