...

Labradoodle opvoeden

Een labradoodle opvoeden is erg belangrijk. Dit bepaald uiteindelijk het karakter en zijn gedrag voor de komende jaren. Dit is niet moeilijk, maar moet wel goed gebeuren. In dit blog geven we je enkele handvaten en tip voor de opvoeding van je labradoodle mini, medium of de standaardvariant.. 

labradoodle pup opvoeden

Als je een labradoodle pup wil opvoeden, is een optie om een hondenschool bezoeken. Op deze school leren ze van professionals de beginregels omtrent luisteren. 

Daarnaast wil jij dat de hond of pup zich in huis goed gedraagt. Hiervoor is het belangrijk om bepaalde regels te hanteren. Deze regels zorgen uiteindelijk voor:

  • Regelmaat
  • Rust
  • Orde 

De rolverdeling tussen hond / pup en baas moet duidelijk zijn. Let op: ga nooit fysiek straffen of corrigeren. Zorg voor een natuurlijke rolverdeling en overwicht. Als je fysiek gaat straffen zal de hond bang voor je worden. Let hierop bij het opvoeden van je labradoodle.

Labradoodle opvoeden – eten 

Waar kan je allemaal op letten bij het opvoeden van je australian labradoodle en het eten? Jij maakt het eten klaar voor je hond rond etenstijd. Er zijn veel honden die erg druk worden als dit wordt klaargemaakt. Let erop dat je niks klaarmaakt, als de hond druk is. Leer de labradoodle pup aan dat deze moet gaan liggen of zitten tot het moment dat jij klaar bent. Als de hond druk blijft doen, moet jij gaan wachten. 

labradoodle opvoeden

Labradoodle opvoeden – uitlaten

Volgende belangrijke onderdeel in het opvoeden van je labradoodle is het uitlaten. Doe dit ook heel rustig. Ga de hond niet aanlijnen voordat deze rustig gaat zitten. Gebruik hierbij geen woorden. Wacht dus rustig af. Aan het begin zal het iets langer duren voor de hond rustig is. Maar na verloop van tijd zal het steeds korter duren en beter gaan. 

Ander belangrijk facet, zorg dat je zelf als eerste de deur uit gaat. Als dit niet lukt, ga je weer naar binnen en doe je het opnieuw. Trek de hond niet naar buiten. Deze moet zelf lopen. 

Tijdens het lopen mag de labradoodle niet gaan trekken. Als dit toch gebeurd, stop je en wacht je tot de hond terug komt. De lijn is weer slap. Beloon de hond en vervolg je wandeling. Als de hond weer gaat trekken doe je weer hetzelfde. Houd dit proces vol tot de hond het weet. De labradoodle moet tijdens het opvoeden leren dat als de riem straks staat, er niet wordt gelopen. Let op, dit kan veel tijd kosten de eerste keren. Houd hier rekening mee. 

Uiteindelijk bepaal jij de route en het de hond. Als de hond de route wil bepalen, sla je een andere kant op. De hond moet jou volgen. Essentieel in het opvoeden van je labradoodle.  

Australian Labradoodle die gaat springen

Een australian labradoodle springt om te vragen om aandacht, iets wat je moet afleren tijdens het opvoeden. Negeer het springen, draai je om of loop weg. Geef pas aandacht aan de hond als deze weer op de grond staat. 

labradoodle die gaat blaffen

Een labradoodle gaat vaak blaffen als de deurbel gaat. Je kan dan zeggen ‘genoeg’. Het is een goed teken dat de hond je wil waarschuwen. 

Als jouw huis een half heeft met een kamer en voordeur moet de hond in de kamer wachten. Hij mag de hal niet in. De hond mag er pas bij worden gehaald als deze rustig is. Zo zie je maar, er komt veel kijken bij het opvoeden van de labradoodle. 

labradoodle pup opvoeden

Labradoodle opvoeden en de verblijfplaats

Een hond heeft een vaste plek nodig in huis. Of dit nu een mini, medium of standaardvariant hond is. Geef hem een eigen stukje, kleed of mand. Bezoekers vinden het niet altijd leuk als de hond op de bank ligt. Dit mag je uiteindelijk zelf bepalen tijdens het opvoeden van je australian  labradoodle.  

Spelen met de labradoodle

Ook spelen vormt een onderdeel van de opvoeding van de labradoodle. Jij bepaald als baas hoelang en hoe vaak er wordt gespeeld. Als jouw hond met een speeltje aan gaat komen, moet je niet direct gaan spelen. Jij mag zelf de tijd bepalen. Stop met spelen voor de hond zich verveelt. Zorg er daarnaast voor dat de hond luistert naar jouw commando’s. Dit geldt niet alleen voor jou, maar voor het hele gezin. Iedereen moet dezelfde gedragsregels volgen bij het opvoeden van je labradoodle. 

Tips voor opvoeden labradoodle

Het opvoeden van een Labradoodle vereist geduld, consistentie en positieve trainingsmethoden. Labradoodles zijn intelligente en sociale honden, dus hier zijn enkele tips om je te helpen bij het opvoeden van je Labradoodle:

Socialisatie: Begin zo vroeg mogelijk met de socialisatie van je Labradoodle puppy. Laat hem wennen aan verschillende mensen, dieren, situaties en omgevingen om vertrouwen en goed gedrag te bevorderen.

Gehoorzaamheidstraining: Leer basiscommando’s zoals zit, lig, kom, blijf en hier. Beloon positief gedrag met lof, traktaties en speeltijd. Wees geduldig en consistent tijdens trainingssessies.

Puppycursus: Overweeg om je Labradoodle in te schrijven voor een puppycursus of gehoorzaamheidstraining. Dit helpt bij het leggen van een sterke basis en biedt de kans om met andere honden en eigenaren te socialiseren.

Mentale stimulatie: Labradoodles zijn slimme honden die mentale uitdagingen nodig hebben. Gebruik puzzels, denkspelletjes en trucjes om hun geest bezig te houden en verveling te voorkomen.

Fysieke activiteit: Labradoodles hebben matige tot hoge fysieke activiteit nodig. Regelmatige wandelingen, spelen en behendigheidstraining zijn belangrijk om hun energie te kanaliseren. Dit is een belangrijk onderdeel in de opvoeding van de labradoodle. 

opvoeden van labradoodle

Zindelijkheidstraining: Wees geduldig en consequent bij het zindelijk maken van je pup. Neem hem vaak mee naar buiten, vooral na maaltijden en dutjes. Beloon hem wanneer hij buiten plast en poept.

Sociale vaardigheden: Laat je Labradoodle kennis maken met andere honden en mensen tijdens het opvoeden. Dit helpt bij het ontwikkelen van goede sociale vaardigheden en voorkomt angstig of agressief gedrag.

Beheersing van impulsiviteit: Labradoodles kunnen enthousiast zijn, dus leer hen commando’s zoals “blijf” en “wacht” om impulsief gedrag te beheersen.

Leer omgaan met prikkels: Leer je hond om kalm te blijven bij het zien van fietsers, auto’s en andere afleidingen. Dit helpt bij het voorkomen van overmatig blaffen en trekken aan de lijn.

Positieve versterking: Gebruik positieve versterkingstechnieken, zoals beloningen, lof en aandacht, om gewenst gedrag aan te moedigen. Vermijd straffen die angst kunnen veroorzaken.

Liefde en aandacht: Geef je Labradoodle veel liefde, aandacht en speeltijd. Ze zijn sociale honden die hechten aan hun eigenaren.

Onthoud dat elke hond individueel is, dus pas je aanpak aan op basis van de persoonlijkheid en behoeften van je Labradoodle. Positieve interactie en training zullen je helpen een sterke band met je labradoodle op te bouwen en hem te helpen opvoeden tot een goed aangepaste en gehoorzame metgezel.

Meer tips over het opvoeden van je labradoodle / pup?

Meer tips over het opvoeden van je labradoodle of pup kan je vinden in het handboek, Labradoodle Geheimen. Dit boek vormt een goede basis voor de opvoeding en verzorging van jouw beestje. Voor vragen over dit onderwerp kan je altijd mailen naar info@labradoodleblog.nl

labradoodle

Labradoodle geheimen downloaden