...

Labradoodle medium

De labradoodle medium is een van de mogelijkheden qua grootte als je een lab wil kopen. Er is keuze uit de volgende formaten, als je er 1 wil kopen: 

 • Mini
 • Medium 
 • Groot, de standaardvariant 

Dit artikel gaat dieper in op het medium formaat labradoodle. Naast de keuze in verschillende grootten, kan je ook een keuze maken over de kleur of het type vacht. Daarover later meer.  Ook krijg je antwoord op de volgende vragen:

 • Waarom zou ik kiezen voor de medium labradoodle?
 • Hoe zit het met de kruisingen?
 • Waarom zijn deze kruisingen zo belangrijk?
 • Welke kleuren zijn er allemaal? 
 • Waar het beste er 1 kopen? Wat is de prijs voor een pup? 

Formaat labradoodle medium

De medium labradoodle heeft een mooi formaat. De schouderhoogte, ook wel schofthoogte genoemd, van de middelmaat, varieert van 43 centimeter tot en met 52 centimeter. Binnen deze schouderhoogte noemen we hond altijd medium formaat. Eronder of erboven, valt in een andere categorie qua formaat. 

Qua gewicht moet je denken aan gemiddeld 13 tot 20 kilo. Hier kan dus ook nog wel een verschil in zitten. 

Dus als jij niet een te kleine of te grote hond wil, is dit het ideale formaat om te kopen:

 • Zo neemt dit formaat niet je hele bank in beslag. 
 • Dit formaat hond past makkelijk in een appartement. Advies is om wel elke dag minimaal een uur met ze te wandelen. 
 • De doorlopende kosten voor de dierenarts en voer liggen voor de medium labradoodle wat lager dan bij de standaard variant. 
 • Ze zijn door het gewicht nog wel makkelijk op te tillen
 • Dit formaat past makkelijker in de auto. 
 • Als de grootste varianten enthousiast worden, kan dit nog wel eens problemen veroorzaken. Ze hebben namelijk niet door hoe groot ze zijn.

Om al dit soort redenen is de  is de medium variant labradoodle wat praktischer. 

labradoodle medium

Waarom een labradoodle medium zo populair is

Voor mensen die op zoek zijn naar een lieve en sociale hond die in elk gezin past, is de labradoodle medium een perfecte keuze. Het middelgrote formaat is erg geliefd. Qua hoogte moet je denken aan een salon tafeltje. 

Daarnaast heeft deze hond geen last van de rui, dus geen haren opstapeling in huis. Ook als je last hebt van een allergie, kan je deze hond, de medium labradoodle, dus in huis halen. 

Hoe zit het met de verschillende kruisingen?

Wij raden aan om de labradoodle medium bij een fokker te kopen. Let altijd op de kwaliteit van de fokker. Kies niet voor een fokker die het puur doet om geld te verdienen. Wist je dat er wel 5 kruisingen zijn die worden aangeboden door fokkers? Deze worden aangeduid middels de volgende codes:

 • F1
 • F1-B
 • F2
 • F3 
 • De laatste kruising heeft geen codenaam. Dit noemen we een multi-generatiekruising. 

Waarom zijn kruisingen belangrijk? 

De kruisingen bepalen op de eerste plaatse het formaat van de labradoodle, of die dus medium wordt. Daarnaast zijn er meer zaken die bepaald worden door de kruising, zoals de vacht en de structuur. Voor de vacht zijn er de volgende opties:

 • Curly
 • Fleece 
 • Curly Fleece 

Er zitten nog wel veel grote verschillen tussen deze verschillende vachten. Uiteindelijk aan jou de keus om te bepalen wat jij mooi vindt voor jouw medium labradoodle. 

Meerdere kleuren medium labradoodle

Zoals net gezegd, de haren kunnen verschillen van golvend tot krullend haar. Dit geldt ook voor de kleuren. Die zijn niet altijd hetzelfde. Zo kan je voor jouw medium labradoodle kiezen voor de volgende kleuren:

Je kan van tevoren al nadenken over welke kleur jij het mooiste vind. Als je bij een fokker bent zal je al snel op basis van je gevoel erachter komen wat je echt mooi vind. Maar kijk niet alleen naar de kleur. Kijk ook naar het karakter. Dat is veel belangrijker. Zoals in elke gezonde relatie speelt het innerlijk een belangrijke rol dan het uiterlijk. Dit geldt ook bij honden zo. Leer jouw labradoodle medium pup bij de fokker kennen. Je komt er al snel achter welke pup het beste bij jouw past. 

labradoodle medium pup

Karakter en maat medium labradoodle puppy

Een vraag die ik nog weleens krijg is of de medium labradoodle een ander karakter heeft dan de kleinere of grotere variant. Dit is niet het geval. Het karakter is voor alle maten, en ook bij pups hetzelfde. Natuurlijk zitten er wel verschillen in karakter per hond. De ene is net wat actiever dan de ander en een andere hond kan weer iets socialer zijn. Over het algemeen zijn alle medium labradoodles speels, lief, sociaal en perfecte gezinshonden. 

Overleg met jouw fokker welk karakter je zoekt in een puppy. De fokker kan je zo helpen in de zoektocht naar een perfecte hond. De maat die je kiest is ook afhankelijk van:

 • Jouw persoonlijke voorkeur. Je vind het een nou eenmaal mooier dan het ander
 • Jouw leefruimte. Heb je een huis met tuin of een appartement
 • Beschikbaarheid fokker. Als de fokker geen medium labradoodles heeft, moet je of een ander formaat zoeken of een andere fokker zoeken
 • De prijs bij de fokker. Dit kan variëren van enkele honderd tot duizenden euro’s. 
 • Zo zijn er nog tal van redenen die de keuze bepalen. 

Labradoodle medium kopen

Als je overweegt om een medium Labradoodle te kopen, zijn hier enkele dingen waar je op moet letten:

 1. Fokker: Zoek naar een gerenommeerde fokker die zich houdt aan de juiste normen en praktijken voor het fokken van gezonde en sociale Labradoodles. Vraag naar hun ervaring, referenties en certificering.
 2. Gezondheid: Zorg ervoor dat de medium Labradoodle voldoet aan alle gezondheidsvereisten, inclusief vaccinaties en medische controles. Vraag naar de gezondheidsgeschiedenis van de ouders van de pup om mogelijke genetische aandoeningen uit te sluiten.
 3. Temperament: Leer meer over het temperament van de medium Labradoodle door met de fokker te praten en eventueel met de ouders van de pup te spelen. Zorg ervoor dat hun persoonlijkheid past bij jouw levensstijl.
 4. Verzorging: Houd er rekening mee dat Labradoodles regelmatige verzorging nodig hebben, zoals borstelen en trimmen, omdat ze langharig kunnen zijn. Zorg ervoor dat je bereid bent om tijd en middelen te investeren in hun verzorging.
 5. Kosten: Overweeg de kosten voor het kopen van een medium Labradoodle, inclusief vergoedingen voor vaccinaties, medische zorg en voedsel- of verzorgingsbehoeften.

Door deze factoren in overweging te nemen kun je beter bepalen of een medium Labradoodle geschikt is voor jouw situatie en levensstijl, en kun je een weloverwogen beslissing nemen bij het kopen van jouw nieuwe huisdier.

Medium labradoodle opvoeden

Als je een medium Labradoodle hebt gekocht en wilt opvoeden, zijn hier enkele tips die je kunt volgen:

Socialisatie: Zorg ervoor dat jouw hond goed gesocialiseerd is door hem te introduceren aan verschillende mensen, dieren en situaties. Dit helpt om angst en agressie te verminderen en kan bijdragen aan een gezonde ontwikkeling.

Training: Geef jouw medium Labradoodle de juiste training door basiscommando’s te leren zoals zitten, blijven en komen. Beloon hem met traktaties of lof wanneer hij deze commando’s correct uitvoert.

Beweging: Zorg voor voldoende beweging voor jouw medium Labradoodle door dagelijkse wandelingen of speeltijd in de tuin of het park. Dit helpt om overtollige energie kwijt te raken en kan bijdragen aan een betere stemming.

Verzorging: Houd jouw hond schoon door regelmatig borstelen en trimmen van hun vacht, evenals het controleren van hun oren, tanden en nagels voor eventuele problemen.

Consistentie: Wees consistent in jouw gedrag naar jouw hond toe, inclusief regels, beloningen en straffen. Dit helpt bij het creëren van duidelijke communicatie tussen jullie beiden.

Door deze tips te volgen kun je jouw medium Labradoodle opvoeden tot een gezonde, gelukkige huisgenoot die past bij jouw levensstijl.

Meer tips over de medium labradoodle?

Vond je dit artikel interessant of leerzaam en wil je meer tips over de medium labradoodle? Dan raden wij het volgende handboek aan: ‘Labradoodle Geheimen’ Dit boek vormt de perfecte basis in het verzorgen en opvoeden van jouw medium labradoodle. Als je vragen hebt over jouw hond of dit boek, kan je altijd e-mailen naar info@labradoodleblog.nl. Ook als je extra informatie wil toevoegen, horen we het graag. 

labradoodle

Labradoodle geheimen downloaden