...

Kleine labradoodle

Een kleine labradoodle is een kruising tussen een Labrador en een kleine poedel. De meeste Labradoodles hebben een maximale hoogte van 18 inch en een golvende of gekrulde vacht. De kleinere versie van de Labradoodle is een intelligente actieve hond. Labradoodles van alle maten hebben de wereld veroverd in de afgelopen jaren. De meeste zijn ontstaan doordat fokkers begonnen met het kruisen van een Labrador Retriever met een Standaard Poedel. Uiteindelijk is hierdoor ook de kleine versie van de labradoodle ontstaan.

Geschiedenis en origineel doel van de Kleine labradoodle

Gemengde rassen zoals de kleine labradoodle worden beslist steeds populairder. Hoewel ze nog steeds controversieel zijn. De kleine Labradoodle is een kruis van een Dwergpoedel en een Labrador Retriever. Elke Poedel van 10-15 inch is een kleine variant, en groter dan 15 inch is het een Standaard Poedel. Dit betekent dat de Labradoodle kleine versie gewoon een Labradoodle met een kleine Poedel ouder is.

Zoektocht naar hypoallergene hond 

Labradoodles zouden ontstaan zijn in de zoektocht naar een “hypoallergene” hond. Of in ieder geval een die gemakkelijker zou zijn voor eigenaren met ernstige allergieën. Kleine labradoodles zijn verder gemaakt omdat, nou ja, kleine dingen nog schattiger zijn dan het normale formaat! Ze nemen ook minder ruimte in beslag voor eigenaren in beperkte leefomstandigheden. Hierdoor zijn de pups van de kleine labradoodle populair.

Kleine labradoodle Temperament

Over het algemeen zijn kleine labradoodles vriendelijke, speelse familiehonden. Dat hebben ze te danken aan hun ouderrassen. Beide zijn energieke maar sociale rassen. Het zijn uitstekende huisdieren. Labradors kunnen wat opdringeriger zijn bij vreemden, en Poedels wat afstandelijker. De persoonlijkheid van je pup kan beide kanten op gaan. Labradors zijn ook gevoelig voor verveling en eenzaamheid als ze voor langere tijd worden achtergelaten. Zelfs een Lab mix is niet ideaal als je fulltime werkt of veel van huis bent. Je zult ook een zelfverzekerde hond willen opvoeden. Zelfs een meestal zoet getemperd mengsel zoals de kleine Labradoodle kan door een slechte opvoeding onvoorspelbaar eindigen.

kleine labradoodle

Trainen en oefenen van uw Kleine labradoodle

De socialisatie speelt een grote rol in het voorkomen dat dit ooit een probleem wordt bij je kleine labradoodle. Vanaf het moment dat je jouw kleine labradoodle puppy mee naar huis neemt, moet u hem blootstellen aan nieuwe plaatsen, mensen en honden. Als je dit niet doet, kan dat resulteren in een hond die bang is voor nieuwe mensen in huis. Plus een die nerveus en onzeker is in het openbaar. Tot voor kort sloegen mensen hun honden regelmatig en gebruikten ze straffen als de belangrijkste versterking in hun training. We weten nu dat dit geen goed idee is bij de kleine labradoodle.

Nooit strafgebaseerd trainen

Studies hebben aangetoond dat op straf gebaseerde trainingsmethoden agressieve kleine labradoodles creëren. Gelukkig is er een betere manier. Positieve trainingsmethoden zijn effectiever. En ze resulteren niet in een nerveuze hond. Beide ouderrassen zijn energiek en atletisch. Je kleine labradoodle heeft dus veel speeltijd en beweging nodig. Maar hoeveel tijd er precies nodig is, hangt af van hoe klein je kleine labradoodle echt is, hoe kleiner, hoe minder speeltijd nodig is.

Kleine labradoodle uiterlijk

Een van de meest verrassende dingen bij het kopen van een kleine labradoodle pup is dat ze niet per se “klein” hoeven te zijn. Binnen een bepaald nest zal er onvermijdelijk een enorme variatie in grootte zijn. Verschillende pups zullen achter verschillende ouders aan gaan qua grootte, en sommige zullen ergens in het midden landen. In feite kan je volgroeide kleine Labradoodle net zo groot zijn als zijn Labrador ouder. Dit is niet te zien wanneer je een labradoodle pup koopt.

Tweede generatie kleine labradoodle

Elke pup is uniek. Als je per se een kleine labradoodle wilt, zoek dan naar een tweede generatie kleine Labradoodle. Als er met twee echt kleine labradoodles worden gefokt, zullen hun pups veel meer kans hebben om deze grootte-trend met zich mee te dragen. Dit is de enige manier om het kleine labradoodleformaat tijdens het fokken bijna te garanderen. Maar, het is altijd mogelijk dat de kleine labradoodle in dit stadium alsnog op een groter labrador formaat uitkomt.

Meer informatie? 

Ben je benieuwd naar wat voor geheimen de labradoodle nog meer heeft? Bekijk dan eens dit boek.

 

labradoodle

Labradoodle geheimen downloaden