...

Labradoodle mini

Als je een mini labradoodle wil aanschaffen omdat je houd van kleinere honden, is dit de ideale hond. Dit is het kleinste formaat labradoodle. Op deze pagina gaan we dieper in op de volgende onderwerpen:

 • De kenmerken 
 • Hoe groot kan de labradoodle mini worden?
 • Welk gewicht kan deze variant bereiken? 
 • Over het karakter
 • Het kopen bij een fokker in Nederland, puppy of volwassen
 • De prijs van zo’n lief beestje, australian en standaardvariant 

Kenmerken van de mini labradoodle

De mini labradoodle noemt men ook wel de miniatuur labradoodle. Dit is de kleinste mogelijke variant. Naast de mini heb je ook de Australian Labradoodle en medium variant. Hier hebben we aparte blogs over geschreven. 

De mini labradoodle ontstaat als je labrador met een poedel kruist. Deze ziet er hetzelfde uit als de andere varianten, alleen het formaat is kleiner. Ook weegt deze hond minder. De populairste kleuren zijn zwart en bruin. Naast zwart en bruin zijn er nog enkele andere kleuren die voorkomen, zoals kalk, cream of gold. 

Qua vachten zijn er verschillende opties voor de mini labradoodle

 • Curly. Dikke krullen. Lijkt op de vacht van een poedel
 • Curly fleece. Een stuk minder dik dan de curly variant. Lange mooie krullen. 
 • Wavy fleece. Dit is de zachtste vacht. Lange haren die zacht zijn, met een lichte golf. 

Deze vacht en hond gaan uitstekend samen met een hondenallergie. De vacht is namelijk hypoallergeen. Dit betekent dat je veel minder last hebt van een allergische reactie in vergelijking bij andere honden. 

mini labradoodle

Hoe groot kan een labradoodle mini worden?

Een mini labradoodle heeft een schouderhoogte, ook wel schofthoogte genoemd, van minimaal 35 cm. Maximaal 43 cm als deze uitgegroeid is. De puppy is nog kleiner. De net benoemde centimeters zijn de uiteindelijke hoogte die wordt bereikt. Je kan dit zelf opmeten door de afstand tussen de voorpoot tot aan de rand boven de wervelkolom te meten.Tot ongeveer de hoogte van de schouders van de mini labradoodle. 

Gewicht mini labradoodle? 

Een mini australian labradoodle weegt gemiddeld tussen de tien en vijftien kilo. Let op, dit geldt ook weer voor de volgroeide variant. De puppie weegt minder. 

Het karakter van een Mini Labradoodle

Het karakter van de labradoodle mini kan worden omschreven als een energieke, gezellige, lieve familiehond. Dit beestje houd van lange wandelingen en is erg speels. Daarnaast is deze hond erg slim. Je kan jouw hond veel leren. 

De mini  australian labradoodle vind jouw gezin belangrijk. Deze hond wordt veel ingezet bij kinderen met autisme, ADHD of ADD. 

Bovendien kan deze hond erg goed omgaan met andere honden. Dit is wel van belang om mee te nemen in de opvoeding van de pup. Deze hond houd erg van aandachten heeft dit ook nodig. Urenlang de hond alleen laten is not done. Kortom, een erg leuk karakter. Vandaar dat deze hond ook zo populair is in Nederland. 

Het kopen van een mini labradoodle bij de fokker 

Als je om bent en een mini labradoodle wil aanschaffen of kopen, puppy of volwassen, is het zaak om op zoek te gaan naar een gerenommeerde fokker die deze top beestjes verkoopt. Er zijn verschillende fokkers in Nederland, maar er zitten nog wel grote verschillen tussen deze fokkers. Het is voor jou van belang om jouw hond bij een betrouwbare fokker te kopen. Zo weet je zeker dat je een gezond beest in huis haalt, en geen zieke. Bij een slechte fokker zijn de kansen op problemen met de gezondheid een stuk groter. 

Ga altijd na of dit beestje goed is verzorgd bij de fokker in Nederland:

 • Doe een controle op leefomstandigheden. 
 • Check of de moeder er gezond aan toe is. 
 • Check of de puppy goed om kan gaan met andere honden
 • Kijk hoe de pup reageert op jouw komst 

Je hoeft de mini labradoodle pup niet gelijk mee te nemen naar huis na het eerste bezoek. Denk vooral goed na of je jouw puppy wil kopen bij deze labradoodle fokker.

mini australian labradoodle

De prijs voor een mini labradoodle bij de fokker 

Een mini labradoodle is een hond met een hoge waarde. Gemiddeld ligt de prijs in Nederland tussen de 1600 en 2100 euro. De ene fokker is iets duurder dan de andere, maar meestal liggen de prijzen binnen deze bandbreedte. Als de prijs lager is dan 1600 euro, is het zaak om de checks zoals net benoemd extra goed te doen. Het kan zijn dat er dan iets met de gezondheid is. 

Vaak tref je op marktplaats goedkopere honden aan dan bij een fokker. Via marktplaats kopen is dan ook een stuk risicovoller dan bij een fokker kopen. 

Prijs australian labradoodle 

Daarnaast zijn er nog verschillen tussen de mini australian labradoodle en de standaard variant. Het fokproces voor de australian is iets lastiger, waardoor de prijzen in Nederland iets hoger liggen. Voor de Australian mini doodle betaal je al snel een prijs boven de 2000 euro.  

Opvoeden mini labradoodle – Tips

Er zijn een aantal tips die jij kan volgen voor het opvoeden van een mini Labradoodle:

 1. Begin zo vroeg mogelijk met de opvoeding: hoe eerder jij begint, hoe sneller jouw mini labradoodle zal leren en hoe gemakkelijker het zal zijn om hem op te voeden.
 2. Wees consistent: honden leren het beste door consistent gedrag van hun baasjes. Wees dus consequent in de manier waarop jij jouw hond opvoedt en de regels die jij hem oplegt.
 3. Gebruik positieve versterking: honden leren sneller en beter door positieve versterking in plaats van straf. Beloon jouw hond wanneer hij iets goed doet en probeer zijn gedrag op een positieve manier te veranderen in plaats van hem te straffen.
 4. Geef jouw hond voldoende mentale en fysieke stimulatie: Labradoodles zijn zeer intelligente en actieve honden. Ze hebben veel mentale en fysieke stimulatie nodig om gezond en gelukkig te blijven. Zorg voor veel speel- en wandeltijd en geef jouw hond mentale uitdagingen zoals trucjes leren of hondensporten.
 5. Leer jouw mini labradoodle de basiscommando’s zoals ‘zit’, ‘blijf’, ‘kom’ en ‘af’ zodat jij beter controle hebt over zijn gedrag en jij hem beter kunt begrijpen en communiceren.
 6. Laat jouw hond sociaaliseringsactiviteiten doen: Socialiseren met mensen, dieren en andere honden, is belangrijk om hem te helpen zich veilig en comfortabel te voelen in verschillende situaties, en om problemen te voorkomen later.
 7. Patience is key: herinner jezelf dat honden niet perfect zijn en dat het tijd kost om een mini labradoodle te trainen en op te voeden. Wees geduldig en blijf volhouden.

labradoodle mini

Meer tips en adviezen over de kleine labradoodle?

Vond je dit een interessant artikel en wil je meer extra tips over de labradoodle mini? Wij hebben goede ervaringen met het volgende handboek: ‘Labradoodle Geheimen’. Als je de kleinste variant miniatuur doodle wil opvoeden en verzorgen, is dit boek de beste basis. Het boek is in het Nederlands. 

Mocht je nog extra vragen hebben over jouw hond of over dit boek, kan je een e-mail sturen naar info@labradoodleblog.nl. Ook als je extra info wil toevoegen over de mini labradoodle of jouw ervaringen wil delen, horen we het graag. 

labradoodle

Labradoodle geheimen downloaden

 

Veelgestelde vragen over de mini labradoodle

Wat is een Mini Labradoodle?
Een Mini Labradoodle is een kleinere variant van de Labradoodle, een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel. Deze honden zijn bekend om hun vriendelijke aard en hypoallergene vacht.

Hoe groot wordt een Mini Labradoodle?
De grootte van een Mini Labradoodle kan variëren, maar ze zijn over het algemeen kleiner dan de standaard Labradoodle. Ze wegen meestal tussen de 7 en 15 kilogram en hebben een schouderhoogte van ongeveer 35 tot 45 centimeter.

Zijn Mini Labradoodles geschikt voor mensen met allergieën?
Ja, veel mensen met allergieën verdragen Mini Labradoodles goed vanwege hun hypoallergene vacht. Het is echter belangrijk op te merken dat individuele reacties kunnen variëren.

Hebben Mini Labradoodles speciale verzorging nodig voor hun vacht?
Ja, Mini Labradoodles hebben regelmatige verzorging nodig vanwege hun dikke, gekrulde vacht. Regelmatig borstelen en trimmen is essentieel om klitten te voorkomen en hun vacht gezond te houden.

Zijn Mini Labradoodles geschikt voor gezinnen met kinderen?
Over het algemeen zijn Mini Labradoodles goede gezinshonden. Ze staan bekend om hun vriendelijke en speelse karakter. Het is echter altijd belangrijk om interactie tussen honden en kinderen te superviseren.

Hoe is het temperament van een Mini Labradoodle?
Mini Labradoodles zijn vaak vriendelijk, intelligent en sociaal. Ze hebben een goed temperament en zijn doorgaans gemakkelijk te trainen. Sociale interactie en voldoende lichaamsbeweging zijn belangrijk om hun geluk en welzijn te waarborgen.

Hebben Mini Labradoodles veel lichaamsbeweging nodig?
Ja, Mini Labradoodles hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen en om hun energie kwijt te kunnen. Wandelingen, speeltijd en mentale stimulatie zijn belangrijk voor hun algehele welzijn.

Zijn er gezondheidsproblemen waarmee Mini Labradoodles te maken kunnen krijgen?
Net als veel andere hondenrassen kunnen Mini Labradoodles gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie, oogproblemen en huidallergieën. Regelmatige veterinaire controles zijn essentieel.

Hoe lang leeft een Mini Labradoodle gemiddeld?
De levensverwachting van een Mini Labradoodle varieert, maar ze kunnen gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar leven, afhankelijk van genetica, gezondheid en levensstijl.

Waar kan ik een Mini Labradoodle verkrijgen?
Mini Labradoodles kunnen worden verkregen via fokkers, reddingsorganisaties of dierenasielen. Het is belangrijk om een gerenommeerde fokker te kiezen die de gezondheid en het welzijn van de honden op de eerste plaats zet.