...

Hondentraining zal je dier beschaafd maken en ze tot je begeleider maken

Een hondentrainingsprogramma is niet iets om lichtvaardig in te springen. Honden hebben een stevige en consequente begeleiding nodig om het gedrag te leren dat hun baasjes hen willen aanleren. Het is daarom belangrijk om je trainingsschema goed te plannen voordat je begint. Dit artikel geeft je een aantal punten waarmee je rekening moet houden in je planning.

  1. Laat je puppy of hond tijdens de training van een kratje langzaam en geleidelijk kennismaken met nieuwe concepten, zodat hij zich aan de veranderingen kan aanpassen zonder zich gestresst te voelen. Als ze zich hebben gevestigd met het hekje open, sluit het dan langzaam en geef hem traktaties door het hekje. Begin klein, zoals bij 10 seconden per nadering, en verhoog dan geleidelijk de tijden. Als ze van streek raken, is het te snel.
  2. Gebruik altijd de naam van je hond bij het geven van commando’s. Bij het trainen van je hond is het belangrijk om hun aandacht te krijgen en te behouden. Als je de naam van je hond gebruikt bij het geven van een commando, zullen ze zich concentreren. Gebruik de naam van je hond vaak. Laat ze wennen aan zowel het horen van als het reageren op het commando.
  3. Net zoals versterking van goed gedrag bij het trainen van een hond direct moet zijn, zo moet ook de straf voor slecht gedrag direct zijn. Als je “nee” zegt met een harde stem, vertelt de hond dat hij ongepast heeft gehandeld, maar hij verbindt de boodschap alleen met het doelgerichte gedrag als die boodschap direct na die handeling wordt afgeleverd.
  4. Wil je met jouw hond gaan jagen? Dan heb je jachthonden artikelen nodig, zodat jouw hond alles heeft om die juiste technieken te leren. Denk aan een riem, een trainingsband of andere materialen.
  5. Versterk het gewenste gedrag van je hond. Vertrouw echter niet alleen op traktaties. Je kunt dit gedrag ook versterken door positieve aandacht. Ook het aaien van je hond en het praten met hem in vrolijke tonen kan een goede stimulans zijn. Ook een nieuw piepend speeltje of een uitstapje naar het park kan een goede stimulans zijn.
  6. Sluit een trainingssessie met je hond altijd positief af, ook als je het scenario moet manipuleren om je hond succesvol te maken. Het beëindigen van een trainingssessie direct na een disciplinaire actie zal betekenen dat je hond zich de sessie zal herinneren als zijnde over straf, niet over training.
  7. Als je hond niet doet wat je wilt, zeg hem dan “Nee!” en stuur hem dan om. Wees geduldig en kalm. Je hond wil je een plezier doen, maar soms begrijpen honden gewoon niet wat er van ze verwacht wordt. Sla of schreeuw nooit tegen je hond. Als je schreeuwt en slaat, zal je hond denken dat je het niet meer onder controle hebt. Je wilt dat je hond je vertrouwt en je respecteert als roedelleider, dus blijf kalm en consequent.

Nu kan je jouw hond alles gaan leren

De manier waarop je je hond traint hangt natuurlijk af van je eigen doelen en het temperament van je huisdier. Bepaalde methoden en strategieën kunnen effectief worden toegepast bij elk trainingsprogramma. Als je kiest voor de methoden die in dit artikel worden gepresenteerd en die passen bij jouw behoeften en de houding van je hond, zal je je hond in een mum van tijd door hoepels kunnen laten springen – misschien wel letterlijk.