...

Eerste hulp bij vlooien. Deze tips tegen vlooien bij je hond wil je niet missen

Vlooien bij honden is iets waar echt niemand op zit te wachten. Jij niet als baasje maar ook jouw trouwe viervoeter is deze bloedzuigertjes liever kwijt dan rijk. Kun je iets doen om vlooien te voorkomen? En, als het dat toch eenmaal zover is, wat kun je dan het beste doen om deze beestjes te bestrijden? In dit artikel krijg je antwoord op al deze vragen, lees je mee?

Het is een absolute misvatting dat een besmetting met vlooien alleen ontstaat door een slechte verzorging van je hond of door slechte huishoud-skills. Iedere hond kan vlooien krijgen. De besmetting kan plaatsvinden door contact met andere honden, close contact is hiervoor niet eens nodig. Vlooien kunnen met gemak een meter ver springen en honden (of andere dieren) die besmet zijn, laten overal eitjes vallen. 

De larven ontwikkelen zich op een donkere plek tot volwaardige bloedzuigertjes en zodra ze klaar zijn om uit hun cocon te komen, vergrijpen ze zich aan een gastheer. Dit kan dus overal gebeuren waar de eitjes zich bevinden, ‘a walk in the park’ hoeft dus helemaal geen ‘walk in the park’ te zijn. Goed, nu we weten dat iedere viervoeter vrij eenvoudig vlooien op kan lopen, is de grote vraag: hoe help je jouw hond er weer vanaf?

hond met jeuk

Heiligt het doel alle middelen?

Als je vlooien bij je hond ontdekt, is je eerste reactie waarschijnlijk: ‘vlooienmiddel, heel veel en wel nu’. Op zich begrijpelijk maar we raden je aan om een weloverwogen keuze te maken. De reguliere antivlooienmiddelen zijn misschien toch niet zo heel onschuldig als vaak wordt gedacht. 

Zo is bijvoorbeeld fipronil (dat wordt gebruikt in vlooienhalsbanden en druppels) meerdere malen negatief in het nieuws geweest. Wie herinnert zich het eierenschandaal nog? Weet dat in een vlooienband tientallen malen meer fipronil zit dan ooit op die eieren gevonden was. Blootstelling kan (zeker bij regelmatig gebruik) leiden tot nier-, lever- of schildklierschade. Ook de stof fluralaner kwam in opspraak toen baasjes aan de bel trokken door het plots heel ziek worden of zelfs overlijden van hun huisdier.

Voor je huisdier is het niet gezond, maar via de vacht krijgen vaak ook andere gezinsleden deze stof binnen. Als je voor reguliere middelen kiest, lees dan altijd goed de bijsluiter en was je handen na gebruik. Resten van poeders, sprays en shampoos maar ook oude vlooienbanden ontzorg je bij het klein chemisch afval (zegt eigenlijk ook al wel genoeg, vinden wij). 

Natuurlijk, zo kan het ook

Als je liever een natuurlijk middel gebruikt, zijn er gelukkig mogelijkheden genoeg. Sommigen denken dat natuurlijke middelen tegen vlooien niet effectief zijn maar vandaag de dag is er genoeg natuurlijks te krijgen dat wel werkt. Zo kun je druppels nemen op basis van etherische oliën waardoor parasieten jouw viervoeter voortaan liever links laten liggen. 

Als je hond eenmaal besmet is, kun je gebruik maken van diatomeeënaarde of Neem poeder. In sommige producten wordt het beste van diatomeeënaarde en Neem poeder gecombineerd. Bijvoorbeeld in het antivlooienmiddel van Organimal, een bedrijf met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van natuurlijke supplementen voor huisdieren. 

De meeste natuurlijke middelen lossen de waslaag in het pantser van de vlo op waardoor de beestjes eerder uitdrogen. Ook hebben deze natuurlijke middelen invloed op de ingewanden en de hormoonhuishouding van vlooien, waardoor ze zich moeilijker kunnen ontwikkelen en voortplanten. Heeft je hond last van vlooien en wil je graag nog iets meer informatie over hoe je dit het beste aanpakt (ook qua schoonmaak)? In dit uitgebreide artikel vind je nog meer info en tips over anti vlooien hond